Správa o Gorile v parlamente tento mesiac zrejme nezaznie

02.08.2012 Bratislava

Bratislava 2. augusta (TASR) - Správa o vyšetrovaní kauzy Gorila s najväčšou pravdepodobnosťou nezaznie na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ju tak zrejme poslancom oficiálne predstaví v pléne až na nasledujúcom septembrovom rokovaní. TASR to dnes potvrdili predsedovia opozičných poslaneckých klubov, ktorí sa zúčastnili na stretnutí so šéfom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD).

Výhrady voči tomu, aby správa zaznela v pléne, mali právni zástupcovia podnikateľa Jaroslava Haščáka. Jeho meno patrí medzi najčastejšie spomínané v údajnom spise SIS. V liste advokáti upozorňovali na protiústavnosť a nezákonnosť uznesenia NR SR, na základe ktorého sa mala poskytnúť správa o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Podľa nich je totiž okrem iného neprípustné, aby minister vnútra zasahoval do trestného stíhania a informoval o stave vyšetrovania.

Kaliňák napriek tomu avizoval, že od zámeru informovať poslancov v zákonnom rozsahu neustúpi. "Myslím si, že šéf tímu aj špeciálny prokurátor si veľmi dobre uvedomovali, akým spôsobom majú správu naformulovať a postaviť. Takže ju v takejto podobe aj prednesiem v Národnej rade SR," reagoval na list právnikov Kaliňák.

V správe, ktorá mala zaznieť na návrh poslanca Alojza Hlinu (OĽaNO), sa uvádza, že vyšetrovatelia kauzy doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán. Zároveň vypočuli okolo 50 svedkov a spracovali niekoľko desiatok žiadostí. Napriek tomu, doposiaľ zadovážené dôkazy neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. "Vzhľadom na obtiažnosť a rozsiahlosť dokazovania nie je v tomto štádiu konania možné určiť termín ukončenia veci," píše sa v správe, ktorú pre ministerstvo pripravil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Hlina už avizoval, že predloží návrh, aby správa o ďalšom pokroku vo vyšetrovaní Gorily zaznela aj na prvej schôdzi v roku 2013.
 

Vyberte región